› › ›
kkk« FRÅGOR OM ISLAM »

kkkInnan vi kommer någonstans i den här texten vill jag försöka klargöra en sak: jag skriver om detta ämne, liksom andra, av viljan att själv förstå det bättre då jag är så pass okunnig. Jag är mycket väl medveten om hur liten kunskap om ämnet jag har. Detta är alltså inte en text mot islam, likväl ingen för islam - det är en artikel med de frågor jag har kring religionen och framförallt Koranen jag gärna vill få en bättre förståelse i. Därför ber jag om hjälp av dig som är kunnig i detta ämne, främst eftersom jag inte har lyckats finna människor jag anser vara det. Tidigare erfarenheter av publicerade texter kring islam har lärt mig att resultaten oftast blir svordomar och påhopp, och det tjänar ju ingen på.

kkkUnder de sista åren på grundskolan och min gymnasietid började jag på allvar intressera mig av det mesta som har med religion och trosuppfattning att göra. Min bäste vän som nyligen blivit frälst fick mig att vilja bli en expert angående fel i Bibeln, och för att jämföra och bättre kunna förstå helheten kom jag på så vis att intressera mig av tänkande av alla de sorter. Jag ville ju kunna stå för vad jag trodde på, visa mig genomtänkt och förnuftig. Då flera av de jag gärna diskuterade med var muslimer så låg också islam nära till hands. Idag har jag en egen Koran som jag tycker mig ha studerat hyfsat noga, vilken sedan inköpet ökat på min mängd av frågor och funderingar utan någon att bolla dem med.

kkkPå flera sätt tycker jag att Koranen och Bibeln är lika. Vad som för mig tydligast skiljer dem åt är dock tre saker: Koranen är grötig, den är upprepar sig mycket mer [Sura 55] och ger ibland intrycket av att vara ett hastverk, och den är stundtals olidligt tråkig. Bibeln är enligt mitt tycke också till stora delar rätt trist, men Koranen tar definitivt priset. Det finns sällan ett begripligt sammanhang. Man får plöja sig igenom vad jag anser vara en stor hög av meningslösa yttranden för att hitta små intressanta vinklar eller fraser. Frågan blir om det är värt det...

kkkAtt ifrågasätta Koranen - som på arabiska betyder "recitation", "uppläsning" - och dess profet Muhammed betecknas vad jag vet som hädelse. Tyvärr är det väl därför flertalet muslimer får det så svårt att svara på ens frågor. Jobbig situation för mig dessutom. Jag vill hur som helst, om jag själv fått bestämma utan att ses som respektlös, dela med mig av de grundläggande frågor jag har.

kkkMänniskor man pratar med om saker i närhet till detta ämne, och då tänker jag främst på svenska sådana, säger ofta fraser som att "muslimer och kristna egentligen tror på samma sak", att de har samma Gud utan att förstå det själva. Koranen är ju menad som en fortsättning på det gamla testamentet i Bibeln, som man kan säga har bytts ut mot vårat NT; nya testamentet. Muslimer tror däremot inte att Jesus blev korsfäst [4:156], inte på treenigheten med Gud, Jesus och Den Helige Ande [5:76-77], eller att Jesus var Guds son [5:79] - själva kärnan av NT.

kkkFör att rättvist kunna kopplas till Bibeln bör den med andra ord vara i samspråk med GT. Efter att ha läst om en Moses som talade arabiska [46:11], om skillnader i berättelser kontra Bibelns motsvarigheter, såsom att Maria födde Jesus under en palm [19:23-25] och inte i ett härbärge [†], tycker jag även att det är en felaktig koppling. Faktafel behöver dock inte betyda så mycket tycker jag - jag tillhör inte dem som anser Bibeln vara utan fel - men de båda böckerna känns annorlunda, ger olika intryck. Kärnan av budskapen är inte desamma, allra minst om man jämför Bibelns NT med Koranen. Till skillnad från Bibelns Gud förklaras det att Koranens Allah exempelvis kan vara ond [13:12], medan NT till stor del handlar om Guds välvilja. Enligt mig borde man alltså inte jämställa islam och kristendom.

kkkEn kväll i tonåren satt jag och min kanske bäste muslimske vän och pratade om allt möjligt, djupt och kärleksfullt. Efter det typiska pratet om våra tjejproblem kom vi in på islam. Jag minns så väl hur dramatiskt seriös han var, tvärtemot den vanliga person man oftast såg som likt mig var en entertainer folk trodde saknade ett grubblande sinne. Han berättade om samtal han hört bland de vuxna i släkten, om saker hans pappa sagt, vänner han stört sig på, och "den stora hemligheten". En dag tar muslimerna över jorden - de väntar bara på rätt tillfälle. "Vi kommer ha lurat alla..." Han ville inte att jag skulle vara en av dem.

kkkNog för att en så ung man kanske missförstod eller såg det annorlunda, men i dessa tider av talibaner, Al-Qa'ida [»] och terrordåd är det heta ämnet "jihad", det heliga kriget, enligt mig värt att belysa. Jag anser det löjligt att förneka förbindelsen mellan de båda, vilket exempelvis Tony Blair gjorde efter terrordåden den 11:e september, bara för att inte reta upp någon.

kkkFör att visa det lite tydligare kan vi börja med att titta till [5:76-77] en gång till eller [5:19], där det i korthet står vilka som är "de otrogna"; de kristna som tror på treenigheten, och övriga som inte tror på den enda Guden, Allah. I Sura 47 står det sedan hur de otrogna ska behandlas. I vers [fyra] läser man följande: "När I möten dem, som äro otrogna, så halshuggen dem, tills I anställt ett blodbad bland dem! Slån dem då i bojor!" Vers [fem] slutar med: "Om Gud velat, så skulle han hava gjort sig kvitt dem, men det är för att han skall pröva eder genom varandra. De, som dödats för Guds sak, deras gärningar skall han aldrig låta gå om intet." Tillsammans med vers [sju] som påstår att de som gjort ett sådant offer ska få ingå i paradiset blir versen ovan för mig en begriplig grund till terrordåd. Särskilt då paradiset utlovar vingårdar med storbröstade, unga oskulder [78:31-34] av högsta klass [55:70] som med sina vackra, svarta ögon [55:72] ger ifrån sig blyga blickar [55:56]. Många kristna tror att det är - eller kom att bli - Muhammed och hans av historiker påstått 42 månader långa arbete med Koranen som beskrivs i Uppenbarelseboken 13:5-7 [†].

kkkÄndå talar Koranen om de tio budorden, det vill säga emot både mord och moralen att sukta efter gränslöst sex i paradiset - vad som är fel på jorden borde ju inte vara rätt i paradiset. Koranen går från att acceptera en till fyra fruar [4:3], sedan tar den till undantagstillstånd när Muhammed sägs ha velat det [33:37-40] för att få gifta sig med sin adoptivsons hustru, vilket slutligen gav Muhammed sexton fruar, däribland Aisha som tros ha varit åtta eller nio år när profeten för första gången låg med henne. Fler av dessa profetior som ger intrycket av att vara helt egoistiskt framförda stöter man på när Muhammed förbjuder andra att gifta sig med hans hustrur efter honom [33:53], när han gör det till en dygd att inte vara högljudda omkring honom [49:2-3], och när han fördubblar värdet på sina egna fruar samtidigt som han förmanar dem att inte prata inställsamt eller väcka andra mäns begär [33:30-32]. Inte undra på att det blir komplicerat när muslimernas rollmodell verkar så impulsiv.

kkkYtterligare knepigheter som jag dock inte vill gå djupare in på är Koranens syn på kvinnor, där främst [4:38] väcker frågor i och med uppmaningen till agande, alla de paradoxala beskrivningarna om hur Muhammed fick Koranen; av Allah [53:4-12], änglarna [15:8-9], Den Helige Ande [16:104] - treenighet? - eller Gabriel [2:91], samt mysteriet med om det tog sex [50:37] eller åtta dagar [41:8-11] för Allah att skapa jorden. Hjälp mig gärna att förstå bättre. Det står ju dessutom att Koranen - om dock arabisk - är felfri, det vill säga saknar motsägelser [39:29], något jag liksom troligen du som läsare har det svårt att inte ifrågasätta. Men kanske är vi bara blinda i vår trolöshet [41:44], vi som inte kan förstå Koranen eftersom vi inte redan tror på den. Alltid lika krångligt [«], det där...

‹ ‹ ‹

@

- - Texten skriven 030821, senast uppdaterad 031017.
- - Tryck här för en utskriftsvänlig version.
- - © N. M. Erlingmark. Bild av Timo Harju.